14 aprill, 2012

Poison

Ei oska kuskilt alustada.
Paljud meie seast võivad kiidelda, et ta elas mõisas?
Väga vähesed.
Mina olen üks neist õnnetutest.

Seda hoonet, mis pildi peal on, pidasin ma oma tõeliseks KODUks.
Vaatamata sellele, et ma pidevalt ära olin. Teadsin üht – ükskõik, mis asjaoludel ma eemal olin, naasin alati sinna mõisa, kas mind oodati või mitte. Tegelikult oli majal sisemine kliima väga hea omadus, et ei tundnud pea meetriste seintega majas ahistatuna. Suvel hoidsid needsamad paksud seinad palavust eemal, talveti andsid needsamad seinad seevastu suvel akumuleeritud soojust.
Kuid alati saavad head asjad otsa.
Nõukogude aja lõppedes vahetusid naabrid.
Kelle lapsed lõpetasid kooli ja kolisid mujale, kes said elamispinna töökohale lähemale. Igal juhul oli meie pere ainus, kes pidas vastu kauem, kui teised.
Loodus tühja kohta ei salli - tulid uued üürnikud.
Seejärel soovis kiriku hoolekogu maja tagasi saada, millise õiguse ta ka sai.
Kuid peale maja tagasisaamist läksid edasised sündmused pehmelt öeldes rappa.
Majutati ülemise korra peale üks põhjakäinud inime. Miks?- ei tea keegi, ilmselt oli kristlik ligimese armastus üks neist hoobadest. Igal juhul temale antud kortrist tuli lahti läks. Et teine korrus oli juurde ehitatud, koosnes kogu soojustus saepurust. Nõukaajal ehitatud teisel korrusel liikus tuli nii kiiresti, et teisel pool maja elanud taat jäi kõikidest oma asjadest ilma. Hea, et ise pääses.
Tuletõrje oli suht kiiresti kohale tulnud, kuna kohalik telefonikeskjaam hõivas lõunapoolse majaosa ja ujutanud teise korruse veega üle. Meie alumise korruse elanikena pidime edasisest elust seal mõisas loobuma, sest elamine oli liig rõskeks muutunud, et kolisime sealt ära. Kusjuures viimasena.
Kui ma viimast korda üle läve astusin, andsin endale tõotuse mitte kunagi oma jalga sinna tõsta.
Hiljem peeti meite kortris külmade ilmade puhul kerkojutlusi, siis asus õmblustöökoda, kaltsukas...
Alles hiljaaegu tehti mulle ettepanek alumise korruse korter üürile võtta eriti soodsatel tingimusil.
Mina keeldusin sellest.
Lihtsalt sel põhjusil, et ei tahtnud oma minevikumälestusi ära lörtsida.

Lisaksin juurde, et majaesine park on põlispuudest lagedaks tehtud.
Ma saan aru, et vanad puud ja kõrged, aga just need selle omaaegse fiilingu andsid.
Lisaks veel varahommikune vareste koloonia kisa. Lihtsalt hämmastav, kuidas nad omad inimesed ära tundsid, kuid võõraste saabudes olid nad kodu kaitseks valmis. Alles takkajärgi mõistsin, miks meie hoovist nii vähe inimesi mööda käis.

Sihvakast tammest ka paar sõna.
See tamm on mu ema pandud tõrust kasvama läinud.
Viimati olid jutud sellised, et tahavad selle sama noore tamme maha võtta.
Põhjus üsna proosiline – kuna sinna kerkomõisa ette olevasse parki on istutanud Wiedemani auhinna kavalerid noori tammehakatisi, siis ei sobivat see tõrust kasvanud elujõus tamm sinna teps mitte.
Kuradi snoobid...
Milles on puu süüdi?


Taustaks valisin Alice Cooperi loo Poison.

Teised alles plaanivad vist mõisat osta...

14 kommentaari:

  1. See oli küll nüüd põhjalik lugu.
    Fotul pole ka viga.
    Ja muusika. See on täitsa priima.

    VastaKustuta
  2. Lugedes nii põhjalikku ja kurba mõisalugu, läheb isegi silm niiskeks...Musa on muidugi super!

    VastaKustuta
  3. Pildil oleks nagu üks tavaline maja.
    Lugu juures teeb maja eriliseks ja pildi kõnekaks.
    Ilus pilt ja nukker lugu...

    VastaKustuta
  4. Nii põhjalik see lugu ka nüüüd pole. Pigem on ülevaatlik. Kui ma süvitsi oleks kõnelema hakanud, siis maininuksin ärr ka need detailid, et majas oli 11 korterit, neist kaks allkorrusel. Kerkomõisa otstes oli nagu mainitud lõunapoolses küljes telefonikeskjaam, aga põhjapoolses ehk siinpoolses oli pikka aega apteek. Enne seda aga oli pank, sellest ajast siis akendel vägevad rootsi kardinad. :D
    Ning kindlasti tulnuks ärr mainida ka vägev veranda mis laia treppi kaunistas, aga mina seda aega ei tea. Küll aga vanadelt piltidelt on näha.
    Möödunud sügisene ülesvõte paljastas et teine korrus on hoopis maha võetud ja vana väljanägemine majale tagasi antud.
    Kui ma paar aastat tagasi Ebavere jaanikult vahepeatusesse kõndisin, siis jalutasin ka sealt kerkomõisast mööda. Liig palju mälupilte tegi meele härdaks.
    kaesin ka nagu möödaminnes ka n.n. kuulsuste tammikut, pagana kidurad taimed olid. Üks istutet tammedest oli minu arust kuivanud.
    Aga järgmisel korral võtan sildi kaasa, et hoidku eemale sellest tõrutammest, sest ilmakuulus blogija ema istutas selle... :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No nii pikka kommentaari kribades peale väsitavat tööpäeva tekivad trükiveainglite poolt eksitused, nii et ärge pange noid tähele...

      Kustuta
  5. Pastoraadihoone?
    Mul on ainult Kopli liinid vastu panna ... :)
    A tammele pane silt manu jah, ärgu torkugu, kurivaimud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muide, tuleb lisada veel üks märkus sinna sildile: või muidu langeb teile peale issanda raev.
      Üks koolivend tegi kord isand Erwin Irw'ist issand Erwin Irw'i. No trükiviga oli.:D

      Kustuta
  6. Jah, tammele pane kindlasti see uhke silt!

    VastaKustuta
  7. Ma lugesin siin juba eile, aga lasin laagerduda. Ja missa ikka öelda oskad, endalgi tekkis siuke mälestuste tulv, et...kyll postitust tehes (isikliku osa surusin PS.-i), aga veel suuremat liigutust tekitas sinu lugu.

    Ma ise ei vöi säärase teemaga TÖSISELT pihta hakata, ei tea kuhu jöuan. Ehkki otseselt just möisahoones pole elanud (minu lapsepölvekodu oli meiereis Virumaal, vana möisa sydames), aga tädi elas kyll mingi aeg Kabala möisahoones (see mis on Pilistvere lähedal, mitte see teine)...no olid myyrid.
    Oh, jah...suur teema, suur teema.

    Polegi Cooperit ammu kuulanud (vanasti oli yks lemmikutest), panen siis pärast peale, kui juba link on antud. Ehk lohutab.

    VastaKustuta
  8. Valisin mitmel põhjusel Alice Cooperi.
    Legendid pajatavad, et olles pastori poeg, kuses ta kiriku uksele.
    Teiseks, kui ma esimest korda seda lugu kuulsin/nägin, vist oli ETV saates "RockOff", siis ma jõllitasin seda nagu paigale naelutatult.
    Lemmiklugude arsenalis ta mul igatahes on.
    Kuna ma juhuslikult teadsin, et ta on minust ei vähem ega rohkem kui paarkend aastat vanem on, siis sünnipäeva esimese pitsi võtan alati tema terviseks.
    Haapsallu kahjuks mul ei õnnestunud teda kaemas käia, kui ta kontserdituuriga sealses linnuses esines.
    Videost on näha, millise erilise lõbususega ja energiaga pillimehed mängivad, siis kurat võtaks, sellest fiilingust ei tahaks ilma olla...
    :D

    VastaKustuta
  9. võtsid oma jutu ja pildiga hingerahu. Just paar nädalat tagasi tegin sealt pildi, plekk-katus läikis võõrastavalt vastu ja need katuseaknad olid kui irvitus. Küll tahaksin vanu põlispuid tagasi. Vareseid ka ja laste kilkeid keldrimäel. Ah sedasi siis...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tohoh...
      Seda ma'gi kaesin, et läikiv plekk-katus sinna ei passi - pigem juba kivisindelkatus ja ilma katuseakendeta. Muide, pööningul olid need tsementhalli tooni katusekivi-"näidised" üksjagu alles. Millaski 80ndate keskelt ma neid mäletangi.
      Mul niipalju austust naabrite vastu oli, et ma rohkem pööningule ei kippunud, aitas ühest korrast.
      Sestap mul naapalju mälestusi meelde tuligi tookord jaaniku aegu, et...
      Keldrimäel oli hea omadus - sai valida kelgutamiseks paraja trajektoori, kas kiire ja lühikese võu aeglase, aga see-eest pikema ja kurvilisema. :D

      Tänapäevane lahendus on kui mürk mu mälestusele. Sestap ma pildi tegingi mustvalgeks, nii nagu mälestused ikka kipuvad pleekima aja toimel...

      Kustuta
  10. Mäletä' esiki noid kraaks-tsirgukesi. Muusääs, äkitse noil olli sääl määneki pühäkoda? Sest maja takan olli üts tiivuline sara saina külge risti lüüdü'...

    VastaKustuta